Kosten reportagefotograaf

Vandaag de dag maken we niet heel veel foto’s meer om ze vervolgens af te drukken. Je telefoon daarentegen staat vol met kiekjes die je onderweg van jezelf en je gezin hebt gemaakt.  Dit wil niet zeggen dat mensen geen interesse  meer hebben in een afgedrukte foto. Het is nog steeds even gewild om een mooie foto aan je muur te hangen die is gemaakt tijdens een reportage. Zo’n fotoreportage wordt gemaakt op een moment waarop jij het leuk vindt. Je kan bijvoorbeeld kiezen om ieder jaar een reportage van jezelf en je gezin te laten maken om een soort dagboek bij te houden. De kinderen worden steeds groter en dat is een interessante ontwikkeling die je graag afdrukt en ophangt in je huis. Daarom is de vraag naar een reportagefotograaf nog altijd even groot.

*Tip:

→ Wat kost een fotograaf exact? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale fotografen.

Hoeveel kost en reportagefotograaf

Een reportagefotograaf inhuren is een redelijk kostbare aangelegenheid. Veel mensen kiezen ervoor om hun gezin ieder jaar opnieuw door dezelfde reportagefotograaf te laten vastleggen omdat deze hun gezin al enigszins kent. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn die moeten worden vastgelegd op de foto is dit een prettige bijkomstigheid.

Een reportagefotograaf inhuren doe je vaak op locatie. Dit houdt in dat de fotograaf naar het adres van de locatie moet toe rijden. Daarna zal hij aan de slag moeten met zijn apparatuur. Dit zijn allemaal zaken die bij de prijs van de fotograaf inzitten. Je zal niet klaar zijn met een schamel uurloon als je een fotograaf laat komen. De kosten van de camera van de fotograaf zullen voor een deel op jou worden verhaald als klant. Een professioneel fototoestel kost al snel enkele duizenden euro’s. Voor die prijs heeft de fotograaf wel een geweldig toestel waarmee hij jou en je gezin op een mooie professionele manier kan vastleggen.
Daarnaast zal een fotograaf nog meer kosten maken om zijn beroep uit te oefenen. De apparatuur die de fotograaf op zijn computer heeft staan om de gemaakte foto’s te bewerken kost ook tegen de honderd euro en de materialen om de foto’s op af te drukken zijn ook behoorlijk kostbaar. Al met al is het inhuren van een reportagefotograaf iets wat je niet zomaar ondoordacht doet. Het is een heel speciaal iets en je zal er dan ook veel voor over moeten hebben om een reportagefotograaf in te huren.

We hebben voor je opgezocht hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn voor een reportagefotograaf en kwamen tot de volgende bevindingen.

Welke dienst neem je af Wat is de eenheid Wat is de prijs per eenheid
Professionele fotograaf uur Tussen 60 en 100 euro, kosten afhankelijk van ervaring van de fotograaf
Professionele fotograaf voor een korte reportage van 1 tot 1,5 uur Reportage Tussen 60 en 80 euro, kosten afhankelijk van ervaring van de fotograaf
Professionele fotograaf voor een reportage van een dagdeel Dagdeel Tussen 400 en 600 euro , kosten afhankelijk van ervaring van de fotograaf
Professionele fotograaf voor reportage van een hele dag Hele dag Tussen 800 en 1000 euro kosten afhankelijk van ervaring van de fotograaf

 

  • Als je de foto’s digitaal afgedrukt wil hebben. Wil jij de foto’s van de fotograaf digitaal aangeleverd krijgen; in dat geval betaal je de kosten voor de foto’s op een USB stick. De fotograaf zal nog wel de kosten van het bewerken en op de USB stick plaatsen aan je doorberekenen.
  • Als je een aantal foto’s afgedrukt wil hebben. Wil jij een aantal foto’s van de fotograaf afgedrukt hebben, dan zal je moeten betalen voor de ontwikkel- en afdrukkosten. Ook de kosten van het fotopapier zal je moeten betalen. Een foto op een canvas of op hout zorgt voor nog meer meerkosten.

Hoe is het prijskaartje van de reportagefotograaf samengesteld

Het prijskaartje van een reportagefotograaf wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een reportagefotograaf inhuurt. We hebben de keuzes voor je op een rijtje gezet.

 

  • Keuze 1: Hoeveel ervaring heeft de fotograaf. Een fotograaf die nog maar net begonnen is zal weinig ervaring hebben. Deze fotograaf zal in dat geval een lager uurloon hanteren. De foto’s zullen dan ook iets minder zijn dan de foto’s van een meer ervaren reportagefotograaf.
  • Keuze 2: Waar is de locatie voor de reportagefotograaf. Als een reportage op locatie moet worden gemaakt zal de fotograaf altijd zijn reiskosten aan je berekenen. Deze reiskosten zie je terug op de factuur die je samen met de foto’s gepresenteerd krijgt. Vaak hanteert de reportagefotograaf een bepaalde afstand rondom zijn werkadres die binnen de standaard reiskosten valt. In andere gevallen krijg je een kostenplaatje per kilometer.
  • Keuze 3: Moeten er speciale effecten in de foto’s worden verwerkt. Als je speciale foto’s wil die met bijvoorbeeld speciale lenzen zijn gemaakt, dan zal de fotograaf extra materiaal moeten meenemen. Dit materiaal is uiterst kostbaar en de fotograaf zal er dan ook een gedeelte van doorberekenen op zijn factuur.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Je bespaart het snelste op de kosten van de reportagefotograaf door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Wat kost een fotograaf?

De kosten van een fotograaf zijn niet makkelijk te bepalen. Aangezien de prijzen aanzienlijk verschillen per fotograaf is het verstandig om meerdere offertes te vergelijken. Zo kun je tot wel 30% op de kosten besparen.