Kosten nieuwsfotograaf

Kosten nieuwsfotograafVandaag de dag zijn we steeds beter op de hoogte van wat er gebeurt in de wereld. Dit gebeurt via kranten en het journaal. Van alle wereldgebeurtenissen vliegen de verslaggevingen je om de oren. Dit alles wordt voorzien van foto’s die wereldwijd gemaakt worden. Ook in jouw naaste omgeving worden nieuwsfoto’s gemaakt. Iedere krant, hoe groot of hoe klein ook, maakt gebruik van foto’s van de nieuwsfotograaf. Nieuwsfotograaf is een beroep apart. Wanneer het gaat om een onverwachte gebeurtenis moet een nieuwsfotograaf direct ter plaatse kunnen zijn samen met een reporter. Jij vraagt je natuurlijk af hoeveel je nou kwijt bent voor een nieuwsfotograaf. We gingen voor je op onderzoek uit en kwamen tot de volgende bevindingen.

*Tip:

→ Wat kost een fotograaf exact? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale fotografen.

Hoeveel kost een nieuwsfotograaf

Een nieuwsfotograaf heeft een heel ander bestaan dan een normale portretfotograaf. Niet alleen is de nieuwsfotograaf altijd bezig met de actualiteit, hij moet ook razendsnel op locatie kunnen zijn om zijn werk te doen. Wanneer het een reportage is die van tevoren gepland wordt moet de nieuwsfotograaf samen met de reporter op locatie zijn. Dit zijn allemaal zaken die de fotograaf zal doorberekenen aan de opdrachtgever.

De opdrachtgevers

De opdrachtgever van een nieuwsfotograaf is doorgaans een krant en in een aantal gevallen is het een website. De fotograaf krijgt een opdracht om een zaak  met nieuwswaarde zo aansprekend mogelijk in beeld te brengen. Dit is iets wat niet voor iedere fotograaf is weggelegd. Nieuwsfotograaf is dan ook een beroep waarvoor een extra studie nodig is.
Een nieuwsfotograaf inhuren is iets wat dan ook behoorlijk wat kost. Dat is niet zo vreemd want de fotograaf maakt behoorlijk wat reiskosten en ook zijn materiaalkosten zullen in het kostenplaatje worden meegenomen. Die materiaalkosten zijn redelijk veelomvattend. Om een nieuwsitem goed vast te leggen moeten specialistische lenzen en een kostbare professionele fotocamera worden meegenomen. De nieuwsfotograaf zal altijd een bepaald deel van deze kosten in rekening brengen wanneer hij een nieuwsfoto maakt. Als je denkt aan de kosten van een  nieuwsfotograaf onderscheid je altijd diverse soorten nieuws. Je hebt het lokale nieuws wat vooral waarde voor een bepaalde plaats heeft. Daarnaast heb je het nieuws wat de landelijke pers haalt. Dit zijn zaken waarvoor speciale persfotografen worden ingehuurd die extra snel op locatie kunnen zijn om een zaak goed vast te leggen. Er zit nogal wat verschil in deze twee soorten fotograven. De fotograaf die lokaal nieuws vastlegt krijgt doorgaans een lager bedrag dan de fotograaf die het landelijke nieuws vastlegt. Jij wil natuurlijk weten hoeveel een fotograaf nou krijgt voor fotoreportagewerk. We hebben die zaken voor je op een rijtje gezet.

Welke dienst neem je af Wat is de eenheid Wat is de prijs per eenheid
Professionele fotograaf voor een lokale krant uur Tussen 100 en 200 euro, kosten afhankelijk van ervaring van de fotograaf
Professionele fotograaf voor een korte reportage van 1 tot 1,5 uur voor een lokale krant Reportage Tussen 150 en 250 euro, kosten afhankelijk van ervaring van de fotograaf
Professionele fotograaf voor een landelijke krant voor een opdracht op afroep reportage Tussen 400 en 600 euro , kosten afhankelijk van locatie van de gebeurtenis
Professionele fotograaf voor een landelijke krant op basis van spoed reportage Tussen 800 en 1000 euro kosten afhankelijk van de nieuwswaarde van het artikel
  • Als een fotograaf voor een plaatselijke krant fotografeert. Lokaal nieuws heeft doorgaans een minder grote nieuwswaarde dan landelijk nieuws. De krant of website waar de foto’s worden geplaatst zal dan ook minder betalen voor een foto omdat deze minder exclusief is.
  • Als een fotograaf voor een landelijk nieuwsbericht fotografeert. Landelijk nieuws zal doorgaans een grote nieuwswaarde hebben. De foto die wordt gemaakt wordt dan ook betaald op basis van exclusiviteit. Hoe uitzonderlijker de situatie en hoe treffender de gebeurtenis is vastgelegd, hoe hoger de vergoeding van de nieuwsfotograaf.

Hoe is het prijskaartje van een nieuwsfotograaf samengesteld

Het prijskaartje van een nieuwsfotograaf wordt bepaald door een aantal keuzes die gemaakt worden wanneer een opdracht wordt uitbesteed. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Wat is de ervaring van de fotograaf. Een fotograaf die al een jarenlange reputatie heeft op het gebied van nieuwsfotografie al een hoger tarief krijgen per foto dan een beginnende nieuwsfotograaf. Daar waar een beginnende fotograaf het ondergrens tarief uitbetaald zal krijgen krijgt de ervaren fotograaf het bovengrenstarief uitbetaald.
  • Keuze 2: Wat is de nieuwswaarde van de foto. Heeft een foto een enorm sterke nieuwswaarde, dan zal een krant een behoorlijk bedrag voor de foto betalen. Bedragen tussen 1000 en 2000 euro voor een foto zijn in dat geval helemaal geen uitzondering.

Offertes opvragen

Een nieuwsfotograaf inhuren is eenvoudiger als je offertes opvraagt. Met één muisklik vraag je vrijblijvend meerder offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Wat kost een fotograaf?

De kosten van een fotograaf zijn niet makkelijk te bepalen. Aangezien de prijzen aanzienlijk verschillen per fotograaf is het verstandig om meerdere offertes te vergelijken. Zo kun je tot wel 30% op de kosten besparen.